В самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) двама цивилни граждани са загинали в резултат на опит на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да пробият край село Пионерское, което се намира на 7 км от границата с Русия. Това съобщиха в неделя, 20 февруари, от т. нар "Народна милиция на ЛНР", пише руският вестник "Известия".

"За съжаление в резултат на агресията на киевските бойци двама цивилни бяха убити, пет жилищни сгради бяха разрушени“, се казва в съобщение на опълченците в "Телеграм"

По-рано същия ден беше съобщено, че в т. нар. ЛНР в село Пионерское е имало сражение с въоръжените сили на Украйна.

В непризнатата Донецка народна република (ДНР) съобщиха също, че в нощта срещу неделя, 20 февруари, въоръжените сили на Украйна са обстреляли три населени места в региона - Старомихайловка, Петровское и Комунаровка.

Преди това стана известно, че украинските сили за сигурност са обстрелвали през нощта редица други населени места в т.нар ДНР - Докучаевск, Октябър, Сосновское, Александровка, Спартак и Донецк.

На 19 февруари стана известно, че украински снаряд е ударил къща във ферма в село Митякинское в Ростовска област в Русия на границата с Украйна. Освен това в събота два артилерийски снаряда са избухнали в Тарасовкия район на Ростовска област.

Следственият комитет на Русия образува дело за обстрела на Ростовска област от територията на Украйна. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба обаче отрече обвиненията за обстрел на руската територия.

Превод и редакция: Юлиян Марков