Представители на селскостопански организации от страните от Централна и Източна Европа се срещнаха в Полша във вторник, за да се споразумеят за организирането на съвместни протести срещу селскостопанската политика на ЕС, които трябва да се проведат на 22 февруари, пише Euractiv.

Говорителят на Аграрната камара Барбора Панкова заяви, че международните протести са договорени от делегации от Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва и Латвия. "Други европейски държави бяха поканени да се присъединят“, добави тя.

"Фермерските организации, присъстващи на днешната среща, се вслушаха в нашия призив да се обединим, за да се справим с екзистенциалните предизвикателства, пред които всички сме изправени“, разясни Ян Долежал, президент на Чешката аграрна камара, в прессъобщение.

Протестиращите планират да "карат“ до граничните пунктове, но не бяха съобщени повече подробности.

Според Долежал координацията между европейските фермери е единственият шанс "да се привлече вниманието към отчайващата ситуация, в която се намира европейското земеделие в момента, и да се окаже натиск върху европейските и чешките политици най-накрая да предприемат действия, които ще помогнат на фермерите“.

Фермерите от Източна Европа идентифицираха три основни проблема, които трябва да бъдат решени.

Първо, ЕС трябва да премахне излишъка от селскостопански продукти от безмитен украински внос. Второ, ЕС трябва да адаптира екологичните разпоредби и да осигури справедливо обезщетение за фермерите. Трето, те призовават за опростяване на Общата селскостопанска политика на ЕС, за да се намали бюрокрацията, пред която са изправени фермерите.

Комисията на ЕС вече направи някои отстъпки, като например удължи частичното освобождаване от правилото за обвързване с условия за угарите. Освен това Комисията ще оттегли предложения регламент, който би намалил риска от употребата на пестициди с 50% до 2030 г.

Фермерите обаче остават недоволни от мерките на ЕС. Ако Европейската комисия не представи план, който реалистично да се справи с всички очертани проблеми, обявените гранични мерки ще бъдат повторени, казват от Чешката аграрна камара.