Източник на телевизионния канал Sky News Arabia потвърди смъртта на ръководителя на Политбюро на палестинското движение ХАМАС Яхия Синуар.

Според събеседника на канала Синуар е бил убит по време на сблъсък с израелските военни в град Рафа в южната част на Ивицата Газа.

Кадри на осакатен труп, приличащ на 61-годишния лидер на групировката ХАМАС Яхия Синуар, се разпространяват в социалните мрежи. Израелски и американски медии съобщиха, че той е бил убит от патрул на армията на еврейската държава в къща в Ивицата Газа.

"По време на операциите на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа бяха ликвидирани трима терористи. Израелските отбранителни сили и Израелската агенция за сигурност разследват възможността един от терористите да е бил Яхия Синуар. На този етап самоличността на терористите не може да бъде потвърдена. В сградата, където са ликвидирани терористите, не са открити следи от заложници. Силите, действащи в района, продължават да действат с необходимата предпазливост“, коментираха военните.

Израелският Channel 12 съобщи, че ДНК експертизата на предполагаемото тяло на Синуар ще отнеме няколко часа. Той беше организаторът на атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври 2023 година, припомня медията.