Фитнес зала, спа, оборудване за красота: Изтекли документи разкриват скрити подробности за "призрачния“ влак на Путин, пише CNN.

Удивително малко се знае за личния живот на Владимир Путин. Неговият имидж е внимателно поддържан, както е очевидно в дните след краткотрайния бунт на Евгений Пригожин . Но набор от документи и снимки, получени ексклузивно от базираната в Лондон група за руски разследвания Dossier Center и споделени със CNN, Süddeutsche Zeitung и германската обществена телевизия NDR и WDR, разкриват подробности за покривалата на Кремъл от обществения поглед и степента, на която параноята на Путин е създала илюзорно съществуване.

Dossier Center е подкрепян от Михаил Ходорковски, бивш руски петролен магнат в изгнание, превърнал се в критик на Кремъл.

Фактът, че Путин използва влак, е добре известен. Самият Кремъл публикува снимки на срещи, проведени на борда, в богато украсена заседателна зала. Съдържанието на другите 20 вагона на влака обаче е строго пазена държавна тайна.

Dossier Center съобщава, че изтеклите документи са дошли от вътрешен човек в Zircon Service, руска компания, натоварена от руските железници, държавният железопътен оператор, да оборудва вагоните, предназначени за офиса на руския президент.

Сред детайлите на влака е номерът на вагона 021-78630. Гланцова брошура, направена от самия Zircon Service, показва луксозна фитнес зала и спа на колела, предназначени за Путин.

Вагонът е завършен през 2018 г. По времето, когато са направени снимките, той е оборудван с произведени в Италия тежести Technogym и съпротивително оборудване – по-късно, изглежда, ще бъдат заменени от машини Hoist, произведени от базирана в САЩ компания.

През вратата, по-надолу във вагона, пълен козметичен център е обзаведен с маса за масаж и всякакъв вид козметично оборудване от висок клас – включително, според изтекъл документ, радиочестотна машина, използвана за стягане на кожата. Самата стая, сочат документи, е оборудвана, за да предотврати използването на подслушващи устройства.

И накрая, облицована с плочки баня разполага с пълна турска парна баня и душ.

Сред документите, получени от Dossier Center, има писма, които свързват оборудването на вагоните, включително на вагона - спортна зала, директно с длъжностни лица от най-високите етажи на администрацията на Путин.

Кремъл категорично отрича констатациите на Dossier Center, като e заявил пред CNN: "Президентът Путин не използва такъв влак и не е негова собственост."

CNN са потърсили за коментар и Zircon Service и Руските железници, но не са получили отговор.

На 2 ноември 2018 г. е проведена среща за оценка на оставащата работа по спортния вагон с номер 021-78630. Протоколът от тази среща, също получен от Dossier Center, показва, че освен ръководителите на Zircon Service и Руските железници, са присъствали и 10 служители от Федерална служба за охрана (ФСО), организацията, натоварена със защитата на руския президент.

В десетки договори за поддръжка, които са изтелки в Dossier Center и в някои от които е посочен номерът на вагона за спортна зала 021-78630, се посочва, че всяка работа по вагоните трябва да бъде съгласувана с ФСО.

През 2020 г. високопоставеният служител на Руските железници Дмитрий Пегов пише до заместник-директора на ФСБ Олег Климентиев, като го моли да преразгледа изпратените от него предложения за изграждане на жилищни помещения в два вагона.

"До момента не е получено одобрение от ФСО на нито един от вариантите, което не ни позволява да започнем процедурата по сключване на договор и да започнем изграждането на вагоните", пише Пегов. "Моля Ви, уважаеми Олег Атеистович, да разгледате предложените концепции и да ни информирате за взетото решение".

Според бившия инженер и капитан от ФСО Глеб Каракулов, който е избягал от страната миналата година и е бил интервюиран от Dossier Center при изключителна секретност, Путин все по-често се обръща към пътуването с влак като начин да избегне проследяването му.

"Самолетът, щом излети, веднага пресича радарите за полети", е заявил Каракулов в интервюто, което е записано през декември миналата година. "Влакът се използва, за да се скрият по някакъв начин тези движения."

Каракулов е заявил, че за първи път е започнал да работи по влака, инсталирайки комуникационно оборудване, около 2014 г. Според неговия разказ той е започнал да се използва много по-често през втората половина на 2021 г., когато Русия се е подготвяла за пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Те успяват да идентифицират влака отчасти чрез използването на два локомотива и отчасти чрез характеристика, посочена в брошурата, изготвена от Zircon Service. Върху един от вагоните ясно се вижда характерен бял купол, за който Dossier Center твърди, че съдържа модерни комуникационни антени.

Според Каракулов влакът на Путин от началото на войната прекарва значително време, паркиран край Валдай, отдалечен руски район между Москва и Санкт Петербург. Путин поддържа голяма резиденция в този район, известен с красивите си езера и гори.

"Нашите служители бяха под карантина специално за този специален влак", е заявил Каракулов пред Dossier Center. "От началото на войната момчетата заявяваха, че заминават някъде по посока Валдай за 40 или дори 45 дни.

"Може би няма да има отпътуване на влак на конкретна вахта, но хората винаги са готови".

Поверителността обаче не е била пълна. Уязвимостта се е появила под формата на любители-влакови наблюдатели.

"По железницит news pic 2
©
е на нашата страна има влак-призрак", пише един от служителите на rutrain.com заедно с изображение на това, което изглежда е влакът на Путин, което е публикувал в rutrain.com. "Той не е включен в разписанията или в системите на руските железници".

Куполите не се появяват в обикновените руски влакове. Но те се виждат в официален видеоклип, публикуван от Кремъл през 2019 г., на един от вагоните на специално пригоден влак на Руските железници, докато Путин пътува по новопостроения Керченски мост между континентална Русия и окупирания Крим.

Именно чрез образа на тези вагони знаем, че влакът на Путин носи обичайните външни обозначения на руски влак. Той е забелязван и фотографиран многократно през годините от любители на влаковите наблюдения.

Опитите за разбиране на начина на мислене на Путин са по същество спекулативни. Най-доброто, което може да се направи, е да се обърнем към онези, които са прекарали известно време с него.

Сред тях е и Абас Галямов, който години наред е един от авторите на речи на Путин.

"Мисля, че усещането му за политическа несигурност доведе до това, че той започна да се чувства все по-несигурен физически", е заявил Галямов от Израел, където сега живее. "Има много хора, които са много близки до него и които избират тази несигурност за собствена изгода, като го карат: виж, тук има заплаха, тук има заплаха, тук има заплаха".

"Параноята", както я описва Галямов, е накарала руския лидер да изгражда все повече стени около себе си.

"Той губи войната, губи в политиката, губи и популярността си", е заявил Галямов. "Той си навлича все повече и повече врагове, извършва все повече и повече престъпления. Той чувства това, че е заобиколен от врагове. И психологически той иска да се чувства защитен от всички тези неща."

Дистанцията, създадена от тези защити, разсъждава Галямов, може да е сред най-непосредствените проблеми на Путин. И, по ирония на съдбата, може да е причина за изключителните удобства, изградени за неговия влак.

"Той пътува много малко", казва Галямов. "Той губи връзка със страната. Хората в неговата администрация се притесняват за това."

"Те (служителите в Кремъл) разбират, че това е един от проблемите, които водят до спад в популярността му. Така че вероятно се опитват да направят (нещата) така, че той да може да напусне резиденцията си и да пътува някъде възможно най-удобно".

Този подход на почти пълна изолация е разклатен от краткотрайния бунт на “Вагнер." В дните след бунта Путин присъства на необичайно голям брой срещи и дори е забелязан да поздравява представители на обществеността.

Не е известно дали е използвал специалния си влак, за да се придвижва - но вълненията вероятно не са допринесли за облекчаване на съобщената му "параноя".