Спирането на работата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) в Гърция заради трагедията в Йонийско море от миналия месец, при която загинаха над 600 мигранти, би било "самоубийство“. Това предупреди гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис пред телевизионния канал Skai.

"Frontex охранява външните граници на ЕС и неговото напускане би било самоубийство. Има изтичане на информация от служители на агенцията след трагедията с мигрантите край Пилос и има безскрупулен натиск както върху Frontex, така и върху страната ни от определени страни“, разкри Керидис.

Министърът допълни, че ще се срещне с ръководството на Frontex в Атина и ще пътува до централата на агенцията във Варшава.

Позовавайки се на собствени източници във Frontex, германският национален ежедневник Die Welt съобщи на 1 юли, че агенцията обмисля прекратяване на сътрудничеството с гръцките власти поради отношението им към нелегалните мигранти. Според изданието миналата седмица Frontex е обсъдила трагедията от 14 юни в Йонийско море, когато препълнен кораб с мигранти от различни страни потъна на 80 км от гръцкия град Пилос. Само малко над 100 души успяха да се спасят. Оцелелите обвиниха за инцидента представителите на гръцката брегова охрана, които действали опасно и избягали от местопроизшествието, написа вестникът.

Говорителят на служебното правителство Илиас Сиакандарис заяви на 14 юни, че след като са уведомили координационния център в Рим, екипажите на два хеликоптера на Frontex и страната са открили кораб с мигранти в международни води. Екипажът упорито отказвал да приеме помощ, като се съгласил да вземе на борда само храна и вода. По-късно по сателитен телефон е подаден сигнал, че двигателят на кораба е бил изключен поради повреда. Според гръцката брегова охрана, поради струпването на хора на палубата, корабът се е наклонил опасно и се е преобърнал.