Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви назначението на Кириакос Какурис за вицепрезидент на финансовата институция. Той ще наследи Лиляна Павлова, която заема поста от ноември 2019 година.

"Кириакос беше най-дълго управлявалият директор на ЕИБ и той ще бъде стабилен чифт ръце в нашия Управителен комитет в тези времена на предизвикателства за Европа и света“, коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойер, цитиран от официалния уебсайт на институцията. "Бих искал да благодаря на Лиляна за нейните наистина ценни услуги през последните четири години и да й пожелая успех в бъдещите й начинания“.

"През последните четири години имах изключителната привилегия да бъда част от семейството на Групата на ЕИБ и да работя в тясно сътрудничество с отдадени колеги и партньори“, заявява на свой ред Павлова. "Във времена на несигурност се справихме с предизвикателствата, породени от пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна, оказвайки трайно въздействие върху живота на гражданите в Европейския съюз и извън него. Радвам се, че моят наследник е вицепрезидентът Кириакос Какурис, който познава банката много добре, и му пожелавам успех на новия му пост“.

Управителният комитет е постоянният колегиален изпълнителен орган на ЕИБ. Той има девет членове – президент и осем вицепрезиденти. Под ръководството на президента и надзора на Съвета на директорите, той наблюдава ежедневното управление на ЕИБ, подготвя решения за директорите и гарантира, че те се изпълняват. Неговите членове се назначават от Съвета на гуверньорите, състоящ се от финансовите министри на ЕС, по предложение на Съвета на директорите.