Изтече крайният срок за евакуацията на болница в град Газа и палестинците да избягат безопасно на юг, посочва Al Jazeera.

Ивицата Газа е била дом на приблизително 2,4 милиона души, което в комбинация с ограничената площ на района прави Газа една от най-гъсто населените области в света. Reuters отбелязва, че става дума за ивица земя с дължина само 41 км и ширина от 6 до 12 км.

Палестинското общество на Червения полумесец съобщи, че е получило заповед от израелските сили по-рано днес с краен срок да евакуира болницата си Ал Кудс до 16:00 местно време (съвпада с българското).

Той беше удължен от първоначалния час от 6 сутринта днес.

Обществото предупреди, че болницата не може да бъде евакуирана безопасно и е длъжна да продължи да се грижи за болните и ранените.

Това също така отбеляза края на прозореца за "безопасно преминаване“, маркиран от израелските военни, според които палестинците могат да пътуват по два основни маршрута от Северна Газа, без да бъдат наранени от 10:00 до 16:00 часа местно време.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че нейните убежища в Газа "вече не са безопасни“, тъй като предупреждава, че водата свършва за 2,3 милиона жители на обсадения анклав.

Израелските въоръжени сили призоваха приблизително 1,1 милиона жители на северна Газа незабавно да се преместят в най-южните райони на палестинския анклав.

Първоначалният израелски ултиматум от 24 часа беше удължен с още няколко часа, до събота следобед.  

Чуждестранни служители, обаче критикуваха като "невъзможно“ или дори "катастрофално от хуманитарна гледна точка“ задължителното движение на един милион души за толкова кратък период от време, особено в толкова гъсто населена и тясна зона като ивицата Газа.

До 13 октоври вечерта десетки хиляди палестинци са напуснали домовете си в северната част на Газа, заминавайки на юг, според ООН.

В същото време обаче има хиляди други, които отказаха да се преместят или поради реакция на израелския ултиматум, или поради страх, че ако напуснат, няма да могат да се върнат отново в домовете си.  

В момента те не могат да напуснат по море (Израел контролира морето пред Газа). Също така не е възможно да заминат за Египет през ГКПП "Рафа" при днешните условия, тъй като ГКПП е затворен,  граничният пункт "Ерез" към Израел също е затворен.