Кораб, за който се смята, че е играл "тайна" роля във Втората световна война, накара изследователите да кажат, че са се ударили в "тухлена стена". SS Florence Cooke, известен като Florrie, превозва експлозиви и боеприпаси и е един от малкото моторни кораби, свързани с пристанището Портмадог в Гуинед, пише BBC.

Смята се, че е участвал в различни специални мисии, включително десанта в Нормандия през юни 1944 г., според Морския музей в Портмадог.

Но изследователят капитан Дейв Криймър казва, че има пропуски в записите на кораба.

По думите му, това може да се е случило, защото "персоналът е бил напълно ангажиран в случващите се събития или защото такава информация се е смятала за "непублична“.

"Флори“ е собственост на Cookes Explosives Ltd, която има склад в Пенриндюдрает, Уелс.

Морският музей в Портмадог пише, че корабът е "взел участие в десанта в Нормандия и е бил освободен от флота през 1945 г.".

Но подробности за това какво се е случило с него между май 1944 г. и октомври 1944 г. липсват от деня на десанта на 8 юни, посочва капитан Криймър.

Не е известно дали записите от периода са класифицирани, липсват или са изгубени и капитан Криймър е помолил екипажа или техните семейства да се свържат с тях, за да се опитат да запълнят тези пропуски.

Капитан Криймър обяснява: "Знам, че "Флори“ е била разгърната с групата на специалните служби в деня на десанта, но интересното е, че не се споменава за нея в никоя от книгите за корабите, които са участвали в Деня Д“.

По думите му, изрезки от вестници показват, че Флори е доставял боеприпаси на "два военноморски монитора, бомбардиращи френското крайбрежие".

Доброволец от музея заяви, че е прегледал "записите за извънреден труд и поръчките на търговците, разписките и плащанията, сметките за заплати на капитана“, но "всичко спира“ от май до октомври 1944 г.

"Или тези записи никога не са били съхранявани – което не мога да си представя – или може да са били заключени и няма да бъдат публикувани, докато не изтече официален период от време, просто не знаем – току-що ударихме тухлена стена", добави той.