Исландският вулкан Фаградалсфял може да изригне "в рамките на часове или дни", предупредиха експерти, след като 3000 жители са евакуирани от югозападния град Гриндавик, съобщи Independent.

След като 1485 земетресения разтърсиха страната през последните часове, жителите на Исландия се подготвят за изригването на вулкана Фаградалсфял.

Исландската метеорологична служба съобщи, че има "значителен" риск от изригване на полуостров Рейкянес поради размера на подземното проникване на магма и скоростта, с която се движи.

"Не мисля, че ще мине много време преди изригването. Вероятността за изригване се е увеличила значително“, е заявил Торвалдур Тордарсон, професор по вулканология в Исландския университет, пред държавната телевизия RUV.

"Следващото изригване на вулкан в Исландия е потенциално неизбежно само след няколко часа. Този път е на ново място, по-близо до гр. Гриндавик. Точното местоположение все още не е известно, но има няколко места, които изглеждат вероятни въз основа на дейността и научните измервания", посочва исландският изследовател Гунар Фрейр Гунарсон във Facebook.