Нарастващите въпроси относно огромния провал на разузнаването на Израел да предвиди и да се подготви за изненадващо нападение на ХАМАС се увеличиха, след като представител на египетското разузнаване обяви, че властите на страната са пренебрегнали многократните предупреждения, че базираната в Ивицата Газа терористична групировка планира "нещо голямо“, съобщават Associated Press и англоезичното издание The Times of Israel.

В Египет, който често влиза в ролята на посредник между Израел и ХАМАС, са разговаряли многократно с израелците за "нещо голямо“, увери източникът, без да разкрива допълнителни подробности.

По думите му израелските служители са съсредоточени върху Западния бряг и омаловажават заплахата от Ивицата Газа. Правителството на премиера Бенямин Нетаняху е съставено от поддръжници на заселниците от Западния бряг, които поискаха твърди решения за сигурността там на фона на нарастващата вълна от насилие през последните 18 месеца.

"Предупредихме ги, че предстои експлозия на ситуацията и то много скоро, и че ще бъде голяма. Но те подцениха подобни предупреждения“, заяви служителят, пожелал анонимност.