В интервю за германския вестник BILD министърът на външните работи на еврейската държава Израел Кац призова Европа да "отвори очите си“, защото пристигналите като бежанци на Стария континент "постепенно създават радикална идеология“.

"Ако Европа не отвори очите си <...>, това, което се случи с Израел и Ивицата Газа, в крайна сметка ще се случи в европейските страни“, предупреди Кац.

Войната на ХАМАС срещу Израел, според министъра, е и "война срещу целия западен свят“,. Той отбеляза, че отстъпките са недопустими. По думите му никакви усилия, положени от Израел за подобряване на живота в Ивицата Газа, не биха могли да я предпазят от радикалната идеология, разпространявана от терористите, и да предотвратят ужасната атака от 7 октомври.

Министърът отбеляза, че вижда подобно развитие на събитията в някои европейски страни, където хората, пристигнали като бежанци, "постепенно създават радикална идеология“.

Израел остава ангажиран с постигането на двете си най-важни цели засега, подчерта Кац: "Връщане на заложниците и гарантиране, че ХАМАС вече не управлява Газа“.