Израелският министър-председател Нафтали Бенет заяви, че страната му ще продължи да съдейства за намирането на дипломатическо решение на украинската криза, дори и изгледите за успех да не са големи, предаде Асошиейтед прес.

Бенет заяви това на заседание на израелския кабинет, само броени часове след като се завърна от изненадваща среща с руския президент Владимир Путин в Москва, където двамата обсъдиха войната в Украйна. След това той отпътува за Германия, където се срещна с канцлера Олаф Шолц.

Бенет не разкри подробности за разговорите си с Путин, но определи опитите на страната му да посредничи като "морален дълг" на Израел. По-рано канцеларията на Бенет съобщи, че израелският министър-председател и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли по телефона тази сутрин - третия подобен телефонен разговор между двамата лидери за последното денонощие.

Бенет допълни пред кабинета си, че Израел се готви за вълна от еврейска имиграция от Украйна. Израелските власти се готвят и да приемат в страната си малък брой украинци от нееврейски произход, бягащи от конфликта.

Израел е една от малкото държави в света, които имат добри работни отношения и с Русия, и с Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Редакция и превод: БТА