Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че военните на еврейската държава са достигнали покрайнините на град Газа и продължават да напредват, предава британският телевизионен канал Sky News.

"Ние сме в разгара на битката. Постигнахме впечатляващи успехи и преминахме в покрайнините на град Газа. Напредваме“, се в изявление, разпространено от пресслужбата на Нетаняху.

В публикация в социалната мрежа X премиерът увери: "Нищо няма да ни спре. Ще продължим напред. Ще напреднем и ще победим - и ще го направим с Божията помощ и с помощта на нашите героични воини“.

Градската среда се разглежда като много по-голямо предизвикателство за военните от районите, в които те настъпваха до този момент.

Смята се, че ХАМАС се е подготвил за градските боеве с капани, снайперски и противотанкови позиции, предупредиха по-рано експерти. Освен това израелската армия ще трябва да се бори с огромна мрежа от подземни тунели, които ХАМАС вече използва, за да предприеме изненадващи атаки срещу Израел.

Израел препоръча на повече от един милион души в северната част на територията, където се намира град Газа, да се евакуират на юг преди сухопътната офанзива. Но само в болниците 117 000 цивилни продължават да се укриват заедно с пациенти и лекари, според хуманитарната служба на ООН.