Говорител на Израелските отбранителни сили заяви пред американския телевизионен канал CNN, че военните на еврейската държава се придвижват напред към град град Газа, който по думите му е обкръжен от няколко дни.

"Северът и югът (на Газа) са откъснати един от друг и са под контрола на Израелските отбранителни сили“, заяви подполковник Питър Лернер пред телевизията.

Това "наистина означава, че се придвижваме напред към град Газа, ние обкръжихме град Газа преди два дни и се движим напред“, добави Лернер.

Описвайки град Газа като "крепостта на терористичните дейности на ХАМАС“, той увери, че израелските военни са решени и искат да унищожат въоръжените групи.

По-рано контраадмирал Даниел Хагари също обяви, че израелските войски са разделили Ивицата Газа "на две“.

"По същество днес има Северна Газа и Южна Газа. Войските ни се укрепват“, увери Хагари в неделя. По думите му израелските военни  "позволят коридор, за да могат жителите на северната част на Ивицата Газа и град Газа да се придвижат на юг“.

"Това е еднопосочен коридор на юг. Продължаваме да атакуваме със сила и продължаваме да със сухопътната си операция в северната част на Ивицатата Газа и по-големия град Газа", добави Хагари.