По данни на Израелските отбранителни сили още един от лидерите на палестинската групировка ХАМАС е бил ливкидиран в Ивицата Газа. Името му е Раухи Муштаха и се смята, че е бил близък довереник на лидера на организацията Яхя Синвар, съобщава вестник BILD.

В изявление армията на еврейската държава пояснява, че Муштаха е бил убит преди около три месеца при въздушен удар. Освен него се твърди, че са убити още двама важни членове на ХАМАС. Израелските военни добавиха, че ударът е бил насочен към подземен команден център в северната част на Ивицата Газа. Според израелските военни Муштаха е бил ръководител на правителството на ХАМАС в Ивицата Газа към момента на атаката.

В същото време Израелските отбранителни сили продължават да извършват масирани атаки срещу позиции на "Хизбула“ в Ливан. ВВС на страната а атакували около 200 цели, включително складове за оръжие и наблюдателни пунктове на групировката.

На този фон Европейският съюз, както съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ще отдели допълнително около 30 милиона евро за хуманитарна помощ на Ливан.

"Изключително съм обезпокоена от продължаващата ескалация на напрежението в Близкия Изток. Нашето ново финансиране ще осигури така необходимата помощ на цивилните в този много труден момент“, предположи Фон дер Лайен.

Общо страните от ЕС са отделили повече от 104 милиона евро хуманитарна помощ за Ливан тази година.