Военни на Израел са ликвидирали Ахмед Фози Вадия, известен като "касапина с Кока-Кола“, съобщава The Times of Israel, като уточнява, че той е един от участвалите членове на ХАМАС в атаката от 7 октомври миналата година.

По време на нападението Ахмед Фози Вадия, заедно с други бойци, са обкръжили израелско семейство в собствения им дом. Записи от камери за видеонаблюдение показват как един от членовете на ХАМАС хвърля граната в къщата. След това Уадия влиза в къщата и взема кутия Кока-Кола от хладилника на жертвите си.

Сега израелската армия успя да убие самия "касапин на Кока-Кола“ - прякорът, който му дадоха местните медии. Ахмед Фози Вадия и седем други бойци са били убити при въздушен удар срещу град Газа, според военните на еврейската държава. Всичките осем души са били разположени близо до болница "Ал Ахли“.

Според камери за наблюдение на 7 октомври Вадия е действал в селището Нетив ХаАсара в Южен Израел - той е стигнал там с парапланер.

Когато един от екстремистите хвърлил граната в къщата, 46-годишният Гил Таас, бащата на семейството, защитил децата си от експлозията, в резултат на което 12-годишният Корен и 8-годишният Шай успяват да оцелеят. В паника те избягали от превзетата от бойците къща.

"Татко реши да ни спаси и скочи върху граната. Имаше експлозия, видях дим и изведнъж бяхме покрити с кръв“, разказва Корен по-късно пред Times of Israel.

Освен Гил Таас, бойците убиват и съпругата му и други двама синове на 15 и 17 години.