Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че военните на еврейската държава са достигнали до центъра на град Газа и лидерът на групировката ХАМАС в анклава Яхя Синвар е обкръжен в бункер, предава британският телевизионен канал Sky News.

Медията отбелязва, че Галант не уточни къде точно се намира бункера, но допълва, че за първи път представител на Израел дава индикации, че военните са наясно с местоположението на командири на ХАМАС.

В репортаж от град Сдерот журналист на телевизията очертаватри важни точки от изявлението на Галант. Първо, коментарите на министъра са потвърждение, че израелските войски са "в сърцето“ на град Газа, който е "един от най-гъсто населените райони на планетата и част от населението на който се е преместило, но не цялото“. Според репортера за израелските войски това ще бъде "най-предизвикателната градска бойна среда, с която всеки войник ще трябва да се справи". С войници на терен, каза той, всякакви въздушни удари "потенциално биха могли да бъдат по-точни“.

Вторият важен момент е, че според министъра лидерът на ХАМАС Яхя Синвар е бил обграден в бункер.

"Това е първият път, когато чуваме от израелците някакви индикации, че знаят къде всъщност са командирите на ХАМАС“, отбелязва журналистът.

Третият важен момент според доклада е, че Галант е подчертал, че "няма да има техническа или хуманитарна пауза, докато заложниците не бъдат освободени“.

Това изявление е в противоречие на позицията на Нетаняху, който по-рано предположи, че е възможно да бъдат обявени технически паузи, преди заложниците, държани от ХАМАС, да бъдат освободени.

"Това говори за разделението, което беше толкова очевидно в самия израелски военен кабинет“, заключава журналистът на телевизията.