Израелските отбранителни сили нанасят "широкомащабен удар“ по цели на ХАМАС в Ивицата Газа, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на пост в социалните мрежи на говорител на военните на еврейската държава.

Шест дни след началото на конфликта в Ивицата Газа бързо се разгръща хуманитарна криза на фона на безмилостните израелски въздушни удари срещу анклава, отбелязва телевизията. ООН съобщи, че повече от 330 000 души са били принудени да се разселят, откакто Израел започна бомбардировките.

Междувременно се водят преговори за разрешаване на цивилни от САЩ и Палестина да напуснат Ивицата Газа през Египет, тъй като се очертава потенциална сухопътна инвазия, подчерта високопоставен израелски служител. Няколко други страни изпращат полети за евакуация на своите граждани.

Близо 1200 души са били убити в Ивицата Газа от събота насам, когато Израелските отбранителни сили започнаха да нанасят удари в отговор на атаките на ХАМАС. Толкова са жертвите и от израелска страна.

Говорителят на Израелските отбранителни сили подполковник Джонатан Конрикус заяви в сряда, че са струпани повече от 300 000 резервисти по южната граница - приблизително същия брой резервисти като общия брой в цялата армия на САЩ, пояснява медията. Запитан дали предстои израелска сухопътна инвазия в Ивицата Газа, Конрикус заяви пред CNN, че няма да съобщи намеренията на Израел, добавяйки: "Всички военни способности на ХАМАС трябва да бъдат премахнати от картата“.

Високопоставен служител на ХАМАС междувременно коментира пред CNN, че е твърде рано за размяна на израелски заложници, докато продължават ударите срещу Ивицата Газа. "Ще обсъдим този въпрос, едва когато израелската агресия срещу нашия народ приключи“, увери той.

ХАМАС държи около 150 души в плен, обяви в понеделник посланикът на Израел в ООН. САЩ работят в тясно сътрудничество с Израел, за да приберат безопасно американските заложници у дома, като служители на ФБР и Пентагона на място осигуряват подкрепа на израелските специални оператори. Конрикус поясни пред CNN, че израелските власти смятат, че заложниците са държани под земята.

Ислямистки бойци са посветили две години на подготовката на атаката срещу Израел, обяви високопоставен служител на ХАМАС, базиран в Ливан. Али Барака, ръководител на отдела за национални връзки на организацията, разкри, че групировката е произвеждала ракети, боеприпаси и огнестрелни оръжия.