Израелските отбранителни сили (ИОС) потвърждават убийството на висшия командир на Хизбула Ибрахим Акил при въздушен удар в ливанската столица Бейрут днес (20 септември) следобед, предава The Times of Israel.

В изявление на ИОС се посочва, че Акил е бил ръководител на военните операции на "Хизбула", действащ командир на елитните сили на групировката "Радуан" и ръководител на план за нахлуване в Галилея.

Според военните при удара са били убити освен Акил и висшият команден състав на "Хизбула" и ръководството на силите "Радуан".

"Акил и ликвидираните командири бяха сред архитектите на "плана за окупация на Галилея", в който "Хизбула" планираше да нахлуе на израелска територия, да окупира общините в Галилея, да убие и да избие невинни, подобно на това, което терористичната организация ХАМАС извърши при убийственото клане на 7 октомври", се отбелязва в изявлението на ИОС.

Според израелските военни Акил се присъединява към "Хизбула" през 80-те години и е отговорен за нападенията на групировка извън Ливан. Военните твърдят, че той е участвал в много нападения в други държави, включително срещу цивилни граждани.

От 2004 г. насам Акил е ръководител на оперативния масив на "Хизбула", отговарящ за бомбардировките и противотанковите атаки на терористичната групировка, за противовъздушната отбрана и за други аспекти на дейността на организацията.

Освен това Акил е командир на елитните сили на Хизбула "Радуан", които според Израел имат за задача да нахлуят евентуално в Израел. ИОС твърдят, че Акил е участвал в атака с противотанкови управляеми ракети срещу армейски пост край Авивим през 2019 г., в бомбена атака на кръстовището "Мегидо" през миналата година и в няколко опита на оперативни работници на "Хизбула" да проникнат в Израел по време на войната.

Акил е бил издирван и от Съединените щати за ролята си в бомбения атентат през 1983 г. срещу казарма на американските морски пехотинци в Бейрут, както и за ръководенето на вземането на американски и германски заложници в Ливан през 80-те години на миналия век. САЩ са обявили награда за него в размер на 7 милиона долара (12.57 милионаа лева).