Израелските отбранителни сили разследват стрелба срещу цивилни в Газа при пристиането на хуманитарна конвой в Ивицата Газа, се казва в съобщение от военните, предоставено на "Фокус“ от посолството на еврейската държава в България.

Публикуваме материала без съкращения и редакторска намеса:

"Израелските отбранителни сили (IDF) улесниха преминаването на конвой от 31 камиона с хуманитарна помощ, съдържащ храна и консумативи, предназначени за раздаване на цивилни в северната част на Ивицата Газа.

Приблизително един час преди пристигането на конвоя в хуманитарния коридор, въоръжени палестинци откриха огън, докато цивилни жители на Газа чакаха пристигането на конвоя с помощ. Докато навлизаха камиони с хуманитарна помощ, палестинските въоръжени мъже продължиха да стрелят, докато тълпата жители на Газа започна да плячкосва камионите. Освен това редица цивилни от Газа бяха прегазени от камионите.

Интензивен предварителен преглед, извършен през нощта от IDF, установи, че не те са открили огън по конвоя с помощ на площад "Кувейт“. Прегледът на нашите оперативни системи и силите на IDF на място установи, че не е извършен танков огън, въздушен удар или стрелба срещу цивилните жители на Газа при конвоя с помощ.

IDF продължава да разследва инцидента.

Докато отбранителните сили продължават своите хуманитарни усилия за доставка на храна и хуманитарна помощ на цивилните в Ивицата Газа, терористите на ХАМАС продължават да нараняват цивилните в Газа, които търсят храна – и ХАМАС обвинява Израел за това.

В резултат на това в първия петък на свещения за мюсюлманите месец Рамазан беше създадена клеветническа кампания с цел разпространение на неоснователна дезинформация с цел подбуждане към насилие на други арени“.