Изтребители на израелските ВВС са навлезли във въздушното пространство на Ливан и са нанесли удари по южните райони, където се намират огневи точки на бойците на шиитската организация "Хизбула“, предава ТАСС, като се позовава на информационната агенция Al Wataniya.

Съгласно разпространените данни израелските самолети са атакували покрайнините на селищата Ярин и Айта ал-Шааб, а няколко къщи там са се подпалили след попадение на ракети.

Израелската артилерия е открила огън по селата Алма ал-Шааб, Джибане, Рамия и няколко други, твъри медията.

На 5 декември шиитски бойци атакуваха 14 гранични поста на израелската армия и военни казарми в селищата Биранит, Биркет Риша и Метула. Както се посочва в Telegram канала на военната информационна служба на "Хизбула“, тези операции са извършени в отговор на смъртта на ливански войник по време на израелския обстрел на командния пункт в Ел Едейс.

Al Wataniya отбелязва, че възобновяването на военните действия на ливанско-израелската граница след края на хуманитарното примирие е довело до увеличаване на броя на бежанците, които се придвижват от южната част на страната към по-безопасни райони. Според медията военната ескалация е парализирала живота на 60 населени места, разположени близо до границата.