Изтребителите на израелските ВВС са нанесли интензивни удари в североизточната част на Ливан, в резултат на което има убити и ранени, броят им се изяснява, предава ТАСС, като се позовава на телевизионния канал Al Mayadeen.

По данни на медията десетки ракетни удари са били нанесени в покрайнините на Баалбек и Хермел, където се намират тиловите бази на шиитската организация "Хизбула“ и живеят нейни привърженици. Атаките срещу селищата Будая, Дурис, Сарин и Шимстар са довели до временното затваряне на магистралата, която свързва Баалбек с град Хомс в Сирия.

Преди това израелски самолети атакуваха гранични пунктове и пътища в планински райони, за да предотвратят прехвърлянето на военно оборудване, оръжия и боеприпаси от Сирия в Ливан от разположените там проирански шиитски формирования.

Ливанската служба за гражданска защита съобщи, че във вторник спасителите са извадили телата на петима души, включително три деца, изпод развалините на срутена къща в Раяк, на 30 километра от Баалбек, а 16 други са били ранени.

Говорейки на пресконференция в Бейрут, изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на Ливан Фирас Абяд подчерта, че израелските сили извършват "безразборни атаки“ на територията на страната. "Броят на цивилните жертви, включително жени и деца, расте“, увери той.