През нощта самолети и дронове на ВВС на Израел са нанесли удари по 16 офиса и клонове на финансово-кредитната асоциация Al-Qard Al-Hassan, която спонсорира дейността на групировката "Хизбула“ в Ливан и оказва помощ на неговите поддръжници, предава ТАСС, като се позовава на местни медии.

По данни на телевизионния канал Al Hadath, в цялата страна има над 30 клона на тази финансова институция, която не е под контрола на Централната банка на Ливан. Отбелязва се, че през последните години Al-Qard Al-Hassan е предоставила заеми на стойност над три милиарда долара, услугите й са били използвани от над един милион жители, повечето от които принадлежат към шиитската общност в страната.

11 от офисите, поразени с въздушни удари, са разположени в южните покрайнини на Бейрут, останалите в Баалбек, долината Бекаа и в южната част на страната. Асоциацията на Al-Qard al-Hassan в изявление увери клиентите, че е взела превантивни мерки, за да гарантира безопасността на техните средства.

Голям поток от хора е избягал от районите около офисите в Бейрут през нощта. В едно известие за евакуация за предградието Шуейфат в южната част на столицата израелските военни са идентифицирали погрешно целта, предизвиквайки паника сред жителите. Мястото е определено като Grand Cinema, което се намира в престижния търговски център ABC Verdun, отбелязва ТАСС.

По-рано израелската армия обяви, че нейните въздушни удари ще бъдат насочени към клоновете на Al-Qard Al-Hassan в цял Ливан, тъй като се твърди, че нейните средства се използват за финансиране на терористичните дейности на "Хизбула“.