Във вторник израелските войски са настъпили дълбоко в град Газа, а жители съобщават, че танкове са разположени в покрайнините, готови за щурм на гъстозастроения център на населеното място, пише Reuters.

"За първи път от десетилетия СОИ се бият в сърцето на град Газа. В сърцето на тероризма“, заяви генерал-майор Ярон Финкелман, командващ офицер на Южното командване на Силите за отбрана на Израел, пред репортери близо до границата с Газа.

"Всеки ден и всеки час силите убиват бойци, разкриват тунели и унищожават оръжия и продължават напред към вражески центрове“, отбеляза той.

По-рано Израел съобщи, че е обкръжил град Газа, дом на около една трета от 2,3-милионното население на Ивицата Газа, и скоро ще го атакува, за да унищожи бойците на ХАМАС, които нападнаха израелски градове отвъд границата преди един месец.

Няма индикации на терена, че израелските сили са нахлули масово в града, но говорител на военните, Ричард Хехт, предположи, че обкръжаващите войски може да извършват набези вътре.

Запитан дали е имало такива нападения, той каза: "Няма да говоря за това как действаме оперативно от нашето обкръжение около град Газа. Вие сте в правилната посока, това е всичко, което мога да кажа“.

Военното крило на ХАМАС твърди, че неговите бойци нанасят тежки загуби и щети на настъпващите израелски сили.

Не беше възможно да се проверят твърденията на бойното поле на нито една от страните.