Израелските сили нахлуха в редакцията на телевизионната компания Al Jazeera в Рамала, в окупирания Западен бряг, и наредиха тя да бъде затворена за първоначален период от 45 дни, предава ВВС.

Въоръжени и маскирани израелски войници влязоха в сградата рано в неделя (22 септември) по време на предаване на живо.

Зрителите са наблюдавали как войниците връчват заповедта за затваряне на директора на телевизията за Западния бряг Уалид ал-Омари, който я е прочел на живо в ефир.

През май Израел нахлу в офисите на Al Jazeera в Назарет и Източен Йерусалим, след като определи базираната в Катар телевизия като "заплаха за националната сигурност".

"Насочването към журналисти по този начин винаги има за цел да заличи истината и да попречи на хората да я чуят", заявява Омари в коментарите, съобщени от неговия работодател.

Войниците са конфискували последния микрофон и камера от улицата отвън и са принудили Омари да излезе от сградата, твърди журналистът от Al Jazeera Мохамед Алсаафин.

Отношенията между притежавания от Катар телевизионен оператор и израелското правителство отдавна са напрегнати, но се влошиха драстично след началото на войната в Газа.