Израелската армия е нанесла въздушен удар в района на Сидон в Ливан и е убила високопоставен командир на ХАМАС в Ливан - Самер Махмуд ал-Хадж. Това се посочва в изявление на Израелските отбранителни сили в Telegram.

Според изявлението Самер е отговарял за подготовката на терористични атаки и изстрелването на ракети от Ливан към израелска територия.

Той е командир на военните сили в лагера "Аин ал-Хилвех", разположен близо до Сидон, и е "отговарял за набирането и обучението на терористи за нападения срещу Израел".

Рискът от ескалация в Близкия изток се увеличи след неотдавнашните убийства на лидера на полотическото крило на ХАМАС Исмаил Хания в Иран и на военния командир на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут, които предизвикаха заплахи за ответни действия срещу Израел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че преговорите за примирие в Близкия изток са в заключителния си етап.

В четвъртък (8 август) Съединените щати, Египет и Катар излязоха със съвместно изявление, в което призоваха Израел и ХАМАС да възобновят преговорите за прекратяване на огъня и за споразумение за заложниците в Газа. Те отбелязаха, че съвместно са разработили рамково споразумение и сега "остават да бъдат финализирани само подробностите по изпълнението".

На 9 август Израел заяви, че ще изпрати преговарящи на предложените преговори през следващата седмица.