Израелските сили бомбардираха южната част на Газа във вторник, след като танкове напреднаха към портите на най-голямата болница в анклава на север, където според здравни служители десетки пациенти, включително бебета, са загинали поради липсата на електроенергия, пише Reuters.

Най-малко 13 души бяха убити, когато израелските сили атакуваха домовете им в южния град Хан Юнис, съобщиха представители на здравното министерство на Газа. Военните също са позиционирали танкове пред болница Ал Шифа, главният медицински център на град Газа, който според Израел се намира върху тунели, където се помещава щаб на бойци на ХАМАС, използващи пациентите като щитове.

ХАМАС отрича израелските твърдения.

Израелската армия заяви, че координира прехвърлянето на кувьози в Газа, като възможна мярка за евакуация на новородени бебета от болницата.

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра, който беше в болница Ал Шифа, заяви в понеделник, че 32 пациенти са издъхнали през предходните три дни, включително три новородени. Най-малко 650 пациенти остават вътре, добави той.

В първите си коментари след докладваните смъртни случаи на пациенти в Ал Шифа президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че болниците трябва да бъдат защитени.

"Моята надежда и очакване е, че ще има по-малко натрапчиви действия по отношение на болниците и ние оставаме в контакт с израелците“, отбеляза американският лидер пред репортери в понеделник.

"Също така има усилия да се направи тази пауза, за да се справим с освобождаването на затворници и това също се договаря, като катарците... са ангажирани“, добави той. "Така че оставам с известна надежда, но болниците трябва да бъдат защитени“.

В понеделник израелските военни пуснаха видео и снимки на това, което според тях са оръжия, съхранявани от групата в мазето на болница Рантиси, педиатрично заведение, специализирано в лечението на рак.

В изявление в канала си в Telegram ХАМАС настояват, че видеото показва "изфабрикувани сцени, които подвеждат общественото мнение", добавяйки, че това е "неуспешен опит" на Израел да оправдае нападението срещу болници“.