Израелският кабинет на министрите одобри смяната на външния министър на страната. Мястото на Ели Коен, който досега оглавяваше министерството, ще бъде заето от Израел Кац, сега оглавяващ Министерството на енергетиката, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от The Times of Israel.

"Правителството тази сутрин (неделя, 31 декември 2023 г.) одобри назначаването на министър Ели Коен за министър на енергетиката и инфраструктурата, който да замени министър Израел Кац, и назначаването на министър Израел Кац за министър на външните работи, който да замени министър Ели Коен. Назначенията подлежат на одобрение от Кнесета (парламента)“, се казва в изявлението.

В същото време правителството реши да запази мястото на Коен във военно-политическия кабинет с участието на ключови министри, на чиито заседания се обсъждат най-важните решения за страната, въпреки че постът министър на енергетиката не предполага присъствие. Това решение трябва да бъде одобрено и от Кнесета, допълват от пресслужбата.

Кац, на 68 години, е избран в Кнесета от партийния билет на Ликуд от 1998 г. и преди това е заемал различни министерски позиции, включително оглавяване на израелското външно министерство от 2019 до 2020 г. Кац се смята за твърдо настроен срещу палестинците и Иран.Като министър на земеделието той се противопоставяше на плана за едностранно оттегляне от Ивицата Газа през 2005 г., а като министър на енергетиката той подкрепяше блокадата на анклава за доставки на вода и електричество.

Сегашното правителство на Израел, ръководено от Бенямин Нетаняху, беше създадено в края на 2022 г. след парламентарните избори, проведени през ноември същата година. Коалицията беше формирана около дясната партия Ликуд на Нетаняху, която получи 32 места в 120-местния Кнесет. Заедно с нея в кабинета влизаха крайнодесни и ултраортодоксални политически сили.

В резултат на коалиционните преговори мястото на ръководител на външното министерство в този състав на кабинета беше отредено на партията Ликуд, а Коен зае поста министър. В същото време коалиционното споразумение първоначално предвиждаше през декември 2023 г. Коен, на принципа на ротация, да размени позициите с Кац, който оглавяваше Министерството на енергетиката. Според плана министрите ще си разменят ресорите още през декември 2025 г., ако коалицията издържи дотогава.

В контекста на започналата през октомври операция на израелската армия в Ивицата Газа и въведеното във връзка с това военно положение в страната, темата за ротацията на министрите в правителството не беше обсъждана. На 16 декември Нетаняху беше попитан за това на пресконференция. Правителственият ръководител отговори, като каза, че властите вече са изцяло фокусирани върху военните операции срещу ХАМАС и върху освобождаването на заложници. По думите му обаче "няма промени в политическите планове", коалиционното споразумение продължава да действа без промени. Тогава Коен, коментирайки ситуацията, отбеляза, че не смята за правилно да се сменя министърът на външните работи в разгара на военните действия, но каза, че ще се съгласи с всяко решение на ръководителя на правителството.