Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант увери, че еврейската държава "ще запази пълна свобода на действие, за да отговори на всяка ситуация в Ивицата Газа“, след като войната приключи, предава американският телевизионен канал CNN.

Говорейки пред парламентарната комисията по външни работи и отбрана, Галант заяви, че "в края на тази кампания ХАМАС, като военна организация или управляващ орган в Газа, ще престане да съществува“. Коментарите му бяха публикувани на новинарския уебсайт Ynet.

"Няма да има заплаха за сигурността на Израел от Газа и Израел ще запази пълната свобода на действие, за да отговори на всяка ситуация в Ивицата Газа, която представлява каквато и да е заплаха“, подчерта военният министър.

Изявлението на Галант повтаря това на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който в понеделник заяви интервю за ABC News, че страната му ще носи "цялостната отговорност за сигурността“ в Газа за "неопределен период“ след края на войната.

Взети заедно, коментарите хвърлят светлина върху плановете на израелското правителство за следвоенната Газа. Правителствени служители все още не са уточнили как ще се управлява анклава, ако успеят да ликвидират ХАМАС, коментира телевизията.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел миналия месец, че повторното окупиране на Ивицата Газа би било грешка.

Галант също заяви, че основният приоритет на войната е "елиминирането на този феномен, наречен ХАМАС“, и че той лично е фокусиран върху "победата във войната“ и връщането на израелските заложници у дома.