Израел се подготвя за следващия етап от войната си срещу ХАМАС след бруталните атаки на палестинската въоръжена група от 7 октомври, при които загинаха 1400 души, пише CNN.

След седмица на безпрецедентни въздушни удари срещу Ивицата Газа, в рамките на които загинаха повече от 2600 души, Израел струпва войски и военно оборудване на границата си с контролирания от ХАМАС анклав. Той е предупредил около 1,1 милиона души в северната половина на Ивицата да се евакуират, според ООН.

Докато Израел се подготвя за сухопътна офанзива в Газа, ето какво трябва да знаете за територията от 370 квадратни километра (за сравнение: около една трета от Софийско поле) - една от най-гъсто населените зони на Земята.

Какво е Газа? Газа е тясна ивица земя, дълга само около 40 км и широка 11 км. На запад е Средиземно море, на север и изток е Израел, а Египет е на юг. Това е една от двете палестински територии, другата е по-големият, окупиран от Израел Западен бряг на река Йордан, който граничи с Йордания.

Кой живее там? Около 2 милиона души са натъпкани на територията от 370 кв км. Преобладаващата част от хората са млади, като 50% от населението е на възраст под 18 години, според Световната здравна организация. Почти всички жители на Газа - 98-99% - са мюсюлмани, според CIA World Factbook, като повечето от останалите са християни. Повече от 1 милион от жителите на Газа са бежанци, с осем признати палестински бежански лагера, според Агенцията на ООН за подпомагане и работа.

ХАМАС управлява територията от години: През 2006 г. Хамас спечели убедителна победа на палестинските законодателни избори - последните избори, които се провеждат в Газа. ХАМАС е ислямистка организация с военно крило, която се формира през 1987 г., излизайки от Мюсюлманското братство, сунитска ислямистка група, основана в края на 20-те години на миналия век в Египет. Групата смята Израел за нелегитимна държава и окупационна сила в Газа. За разлика от други палестински групи, като Палестинската администрация, ХАМАС отказва да говори с Израел. Групата е поела отговорност за много атаки срещу Израел през годините и е определена като терористична организация от множество държави, включително Съединените щати, Европейския съюз и Израел. Последната война между ХАМАС и Израел беше през 2021 г., която продължи 11 дни и тогава загинаха 250 души в Газа и 13 в Израел.

Израелска блокада: Въпреки изтеглянето на Израел от Газа, от 2007 г. той поддържа строг контрол над територията чрез сухопътна, въздушна и морска блокада. В продължение на близо 17 години Газа е почти напълно откъсната от останалия свят със сериозни ограничения върху движението на стоки и хора. Блокадата беше яростно критикувана от международни органи, включително ООН, която заяви в доклад от 2022 г., че ограниченията са имали "дълбоко въздействие“ върху условията на живот в Газа и са "подкопали икономиката на Газа, което води до висока безработица, хранителна несигурност и зависимост от помощ“. Израел настоява, че блокадата е жизненоважна за защита на гражданите му от ХАМАС.