Вечерта на 1 октомври израелската армия обяви "ограничена офанзива" на ливанска територия. Едва по-късно Израелските отбранителни сили (ИОС) разкриват подробности за причините, поради които са пресекли границата, пише Bild.

В продължение на месеци частите на Израелските отбранителни сили проникват на 2-3 км дълбочина в ливанска територия, почти незабелязано. В някои случаи израелските войници са прекарали до три последователни нощи в Ливан.

Според говорителя на ИОС Даниел Хагари израелските войници са открили конкретна подготовка от страна на "Хизбула" за нападение срещу Северен Израел - формат, който е трябвало да наподобява нахлуването на "Хамас", осъществено на 7 октомври миналата година.

Като част от операция, наречена "Завладяване на Галилея" "Хизбула", според ИОС, е искала да изпрати много бойци от елитното си подразделение "Радуан" в Израел, за да извършат целенасочени масови убийства на израелски жители в три гранични града.

Според доклада на израелската армия от подземните бункери бойците са били готови да нанесат удар във всеки един момент - бойците на "Хизбула" само са чакали заповедта.

В тунелите, дълбоки до 25 метра, са се намирали хиляди оръжия, противотанкови ракети, мини, РПГ, противовъздушни ракети, камери, бинокли, уреди за нощно виждане и други боеприпаси. Един от тунелите е водел директно към границата с Израел, а изходът е бил на 30 метра.

Общо израелските войници са открили около хиляда места, използвани от "Хизбула" за подготовка на нападение. По време на операцията двама войници са ранени от бомбички, но не е имало преки сблъсъци с бойци на "Хизбула".