Израел преустановява издаването на визи на представители на ООН заради позицията на генералния секретар на международната организация Антонио Гутериш относно конфликта с ХАМАС. Това обяви постоянният представител на еврейската държава в световната организация Гилад Ердан, предава ТАСС.

"Заради изявленията му (на Гутериш –бел. ред.) ще откажем издаването на визи на представители на ООН“, заяви Ердан по армейското радио Galei Tzahal.

"Ние вече отказахме виза на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс“, продължи Ердан, отбелязвайки, че "е време да им дадем урок [на представителите на ООН]“.

Говорейки на открит дебат в Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Близкия Изток във вторник, Гутериш заяви, че осъжда нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, но призова да се помни, че "това не се е случило във вакуум“ и че хората от Палестина "са живели в продължение на 56 години в задушаваща окупация“. След това Ердан го призова незабавно да подаде оставка поради липса на разбиране на "кампанията за масово убийство на деца, жени и възрастни хора“, отприщена от ХАМАС. На свой ред израелският външен министър Ели Коен, след изказване на дебата в Съвета за сигурност на ООН, обяви, че отказва да се среща с генералния секретар на международната организация.