Израел потвърди за нанасянето на въздушен удар пред болница Ал-Шифа в град Газа, при който според някои източници са загинали и ранени "десетки хора“, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Контролираните от ХАМАС власти в палестинския анклав докладваха за 15 жертви и 50 пострадали. Видеозаписи от мястото показаха множество окървавени тела, разпръснати на земята близо до линейка.

В изявление, предоставено за "Фокус" от посолството на Израел в България,  военните на страната поясняват, че са нанесли удар по превозното средство, тъй като било използвано от бойци на ХАМАС.

"Самолет на израелската армия е ударил линейка, която е идентифицирана от израелските сили като използвана от терористична клетка на ХАМАС в непосредствена близост до тяхната позиция в бойната зона.

Редица терористи от ХАМАС са убити при атаката. Израелската армия съобщава, че възнамерява да предостави допълнителна информация по-късно. Има данни, показващи, че методът на действие на ХАМАС е да прехвърля терористични агенти и оръжия в линейки.

От израелската армия подчертават, че зоната на удара е бойна. Цивилните в района многократно са призовавани да се евакуират на юг за собствената си безопасност“, се казва в изявление на военните на еврейската държава.

Говорител на Министерство на здравеопазването в Газа заяви по-рано през деня, че линейката е била в медицински конвой от болницата, пътуваща към граничния пункт "Рафа“, и е информирала Международния комитет на Червения кръст за движението си.