Министърът на външните работи на еврейската държава Израел Кац потвърди че последният ръководител на Политбюро на групировката ХАМАС е ликвидиран при операция в Ивицата Газа, съобщава изданието The Times of Israel.

"Яхя Синуар, лидерът на терористичната организация ХАМАС, отговорен за планирането и извършването на клането на 7 октомври, беше убит“, подчертава и Израелските отбранителни сили в отделно изявление.

Според израелската армия вчера войници от Южното командване са убили Яхия Синиар при операция в южната част на Ивицата Газа, където е "прекарал последната година от живота си, криейки се сред цивилни и в тунелите на ХАМАС“.

"Яхия Синуар планира и извърши клането на 7 октомври, пропагандира своята убийствена идеология както преди, така и по време на войната, и бе отговорен за убийствата и отвличанията на много израелци“, добавиха военните.

"Това е голямо военно и морално постижение за Израел и победа за целия свободен свят срещу оста на злото на радикалния ислям, воден от Иран“, увери израелският външен министър Израел Кац.

Кац също подчерта, че убийството "създава възможност“ за незабавно освобождаване на заложниците и "създаването на една Газа, свободна от ХАМАС и ирански контрол“.

"Израел се нуждае от вашата подкрепа и съдействие сега повече от всякога, за да постигне заедно тези важни цели“, заключи той.