През нощта на 4 срещу 5 октомври Израелските отбранителни сили (ИОС) са съобщили, че е нанесен удар по оперативен център на "Хизбула", разположен в джамия в южноливанския град Бинт Джбейл, в рамките на болницата "Мъченик Салах Гандур", предава The Times of Israel.

"ИОС заявява, че ударът с безпилотен самолет е бил "прецизен" и основан на разузнавателни данни.

Според военните командната зала е била използвана от оперативните работници на "Хизбула" "за планиране и извършване на терористични актове срещу войските на ИОС и държавата Израел".

Преди да извърши удара, ИОС са съобщили, че са изпратени текстови съобщения до жителите и се е обадил на официални лица в близките села, "като е поискано всички терористични актове, извършвани в болницата, да бъдат прекратени незабавно".

"От началото на войната, а още повече от началото на ограничената сухопътна дейност в Южен Ливан, ИОС полага големи усилия, за да предотврати нанасянето на вреда на незасегнатите цивилни граждани и гражданската инфраструктура, за разлика от циничното използване от терористичната организация "Хизбула" на гражданската инфраструктура, включително важни сгради, за извършване на терористични актове", се посочва в изявление на ИОС.