Израелските отбранителни сили са приключили анализа на данните от смърноносния удар по болница в град Газа от вторник вечерта, при който – според различни оценки – загинаха между 300 и 800 цивилни. В рамките на брифинг говорителят на военните на еврейската държава контраадмирал Даниел Хагари повтори по-рано обявената от властите на страната позиция, че заблудена ракета на палестинска групировка "Ислямски джихад“ е ударила болницата "Ал Ахли“ в Газа.

"Фокус“ публикува обобщение на събраните доказателства, представени пред агенцията от Посолството на Държавата Израел в България.

На брифинга Хагари направи кратка ретроспекция на събитията, довели до трагедията:

В 18:15 часа местно време ХАМАС изстрелва бараж от ракети към Израел;

В 18:59 часа "Ислямски джихад“ изстрелва бараж от около 10 ракети към Израел от близко гробище;

В 18:59 часа се появяват съобщения за експлозия в болницата в град Газа.

"Според нашия анализ ХАМАС е проверил докладите, разбрал е, че това е ракета на "Ислямски джихад“, която е изстреляна погрешно — и е решил да започне глобална медийна кампания, за да скрие какво наистина се е случило. Те стигнаха дотам, че дори раздуха броя на жертвите. Но знаеха с абсолютна сигурност, че заблудена ракета "Ислямски джихад“ е ударила болницата“, обясни Хагари.

Контраадмиралът продължава с информация, че "анализът на нашите въздушни записи потвърждава, че няма пряко попадение в самата болница. Единственото повредено местоположение е извън сградата - на паркинга, където можем да видим признаци на пожар, няма образувани кратери, нито структурни щети на близките сгради“.

Хагари подчертава, че щетите от всякакъв вид въздушни снаряди биха изглеждали по различен начин. "Щяхме да видим кратери и структурни щети на сгради, като и двете не са идентифицирани при този инцидент. Размерът на щетите, които виждаме тук, се дължи на бойната глава на ракетата на "Ислямския джихад“, но по-голямата част от задвижващото устройство на ракетата се вижда и това се дължи на краткия полет на ракетата (тъй като изстрелването е неуспешно)“.

В обобщение на визуалните доказателства, че срещу болницата не е нанесен въздушен удар, говорителят на Израелските отбранителни сили посочва мястото на избухналите пожари, някои щети по покривите, липсата на образували се кратери от снаряд и непокътността на околните сгради.

"Искам да изясня още нещо. Не е възможно да се разбере толкова бързо какво точно се е случило, както ХАМАС твърдят. Това трябваше да е първоначален предупредителен знак за мнозина“, допълни Хагари, като разкритикува медиите за "незабавното разпространяване на непотвърденията на ХАМАС. Това бяха лъжи, разпространявани от групировката“.

"За разлика от ХАМАС, Израелските отбранителни сили започнаха незабавна проверка, която беше наблюдавана от най-високите нива на командване. Този професионален преглед се основава на разузнаване, оперативни системи и въздушни кадри, на всички от които направихме кръстосана проверка. Доказателствата, които споделяме с всички вас, потвърждават, че експлозията в болницата в Газа е била причинена от заблудена ракета на "Ислямския джихад“, обобщава Хагари.

В заключение се представят четирите основни етапа от процеса на проверка на военните на Израел:

"1) Първо, ние потвърдихме, че не е имало огън на Израелските отбранителни сили  – по суша, море или въздух – който е ударил болницата;

2) Второ, нашите радарни системи проследиха ракети, изстреляни от терористи от Газа по време на експлозията. Анализът на траекторията от залпа от ракетите потвърждава, че те са били изстреляни в непосредствена близост до болницата.

Освен това има два независими видеоклипа, които показват неуспеха на изстрелването на ракетата и продължаването на полета на ракетата към земята в рамките на Ивицата Газа  към болничния комплекс.

3) Трето, имаме разузнавателни данни за комуникация между терористи, които говорят за заблудената ракета. Проверихме този прихванат разговор от други разузнавателни източници, за да потвърдим неговата точност“.

В допълние Хагари подчертава, че от 7 октомври насам, когато се отприщи поредния кръг на насилие между Израел и палестинците, са регистрирани приблизително 450 заблудени ракети, изстреляни и паднали на територията на Ивицата Газа.

"Ние също така споделяме тази информация с нашите партньори, преди всичко САЩ. Искаме максимална прозрачност, защото приемаме много сериозно всеки инцидент, включващ цивилни. Израелските отбранителни сили действат в съответствие с международното право“, уверява в заключение контраадмиралът.