В коментар пред британския телевизионен канал Sky News старши съветникът на премиера на Израел Бенямим Нетаняху – Марк Регев, увери,че страната е подготвена да води война на два фронта.

По-рано експерти изразиха опасения, че Израел ще бъде принуден да води война на два фронта, ако ливанската въоръжена групировка "Хизбула“ реши да се възползва от настоящата ситуация в страната.

Групировката вече призна, че е извършила атаки срещу Израел, а в сряда вечер жителите на северната част на страната бяха призовани да се укрият поради "враждебни самолети“, навлизащи от Ливан.

Марк Регев увери пред Sky News, че е "загрижен от известно време“, че "Хизбула“ ще "ескалира ситуацията“.

"Не искаме ескалация на север, но ако ни бъде наложена война на два фронта, няма да бъдем изненадани. Подготвени сме, готови сме и ще надделеем“, категоричен бе Регев.

"Не е лесно, но никоя война не е лесна. Ние сме планирали възможността... и можем да водим, ако е необходимо, война на два фронта“.

Регев допълни, че страната иска да излезе от този конфликт с "различна реалност“ и подчерта, че след нея Ивицата Газа "няма да бъде същата“.

"Тази война ще приключи при нашите условия“, добави той, като заяви, че едно единствено решение ще доведе до "радикална промяна на ситуацията в Газа“.

Запитан дали Израел ще окупира отново района, Регев отказа да отговори с аргумента, че няма да коментира възможните тактики на военните.