Израелската армия обяви във вторник, че е открила телата на шестима заложници, отвлечени при нападението на ХАМАС на 7 октомври, с което започна войната в Газа, докато американски и арабски посредници се опитваха да постигнат споразумение за спиране на боевете и освобождаване на десетки други държани от екстремистите пленници, пише Associated Press.

Израелските военни обясниха, че техните сили са извадили телата при операция през нощта в южната част на Газа, без да казват кога и как са загинали шестимата. Форум за семейства на заложници посочи, че те са били отвлечени живи. От ХАМАС обявиха, че някои пленници са били убити и ранени при израелски въздушни удари.

Идентифицирани са останките на Хаим Пери, 80; Йорам Мецгер, 80 г.; Авраам Мъндър, 79 г.; Александър Дансиг, 76 г.; Надав Попълуел, 51 г.; и Ягев Бухщав, 35. Мецгер, Мъндър, Попълуел и Бухщав имаха членове на семейството, които също бяха отвлечени, но освободени по време на примирието през ноември.

Все още се смята, че ХАМАС държи около 110 заложници, заловени при атаката на 7 октомври. Израелските власти смятат, че около една трета от тях са мъртви.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на деветото си посещение в региона от началото на войната, заяви в понеделник, че Нетаняху е приел предложение за преодоляване на различията в преговорите за прекратяване на огъня, които се проточиха с месеци, и призова ХАМАС да направи същото.

Групировката обвини Съединените щати, че приемат израелските искания и се опитват да ги наложат. Все още изглежда, че има големи различия между двете страни, включително искането на Израел за траен контрол върху два стратегически коридора в Газа, което ХАМАС отхвърли.