В сутрешните часове на деня Израелските отбранителни сили обявиха удължаване на примирието с палестинската групировка ХАМАС, става ясно от съобщение в Telegram на пресслужбата на военните на еврейската държава.

"На фона на усилията на посредниците да продължат процеса по освобождаване на заложниците и в съответствие с условията на Рамковото споразумение, оперативната пауза ще продължи“, се казва в разпространения текст.

Примирието между Израел и бойците на ХАМАС влезе в сила в сутрешните часове на 24 ноември за първоначално установен период от четири дни. Същата вечер първите 13 израелски заложници, придружени от служители на Международния комитет на Червения кръст, напуснаха Ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафа“ на границата с Египет.

В резултат на преговорите по време на примирието ХАМАС освободи около 90 заложници, а израелските власти - 150 палестински затворници.

В понеделник Катар, като посредник, договори успешно удължаването с още два дни на споразумението за примиерието.

В сряда министърът на отбраната на Израел Йоав Галант потвърди, че военните на еврейската държава скоро ще възобновят сухопътната операция в Ивицата Газа и планират да я разширят на територията на целия анклав. Съответното изявление той направи по време на посещение в сервиз, където се възстановяват бронирани машини за армията, съобщи Arutz Sheva.

"Скоро тези танкове, тези бронетранспортьори и всички останали бронирани превозни средства ще се върнат в битка в цяла Газа. Ако някой има някакви съмнения, много скоро ще продължим, ще маневрираме и ще постигнем целите си - победа над врага и връщането на отвлечените у дома“, цитира думите на Галант новинарският портал.