Израелската армия обяви в четвъртък, че работят, за да потвърдят, че един от тримата терористи, които техните сили са убили при удар в Ивицата Газа, е бил лидера на групировката ХАМАС Яхия Синвар, съобщава The Times of Israel. Високопоставен израелски служител заяви, че е много вероятно намереното на мястото тяло да е на архитекта зад терористичната атака от 7 октомври.

Оценява се, че има "голяма вероятност“ ликвидираният терорист да е Синвар.

"В момента самоличността на терористите не може да бъде потвърдена“, се казва в изявление на израелската армия.

Палестинците са убити, когато израелските войски откриват огън по група бойци на приземния етаж на сграда в Газа при инцидент, започнал в сряда. Когато впоследствие войниците влизат в сградата, те забелязват, че един от мъртвите терористи "прилича много“ на Синвар.

Армията отбеляза, че в района, където са убити тримата, не е имало заложници. Има съобщения, че Синвар се крие сред заложници през цялата война, използвайки ги като живи щитове.

Военните направиха изявление, след като слуховете за инцидента започнаха да се разпространяват широко онлайн.

Непроверени снимки, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват тяло, което прилича на Синвар.

Според докладите служителите са вярвали с голяма доза сигурност, че тялото е на Синвар, но се е очаквало, че твърдата идентификация ще отнеме няколко часа.

В докладите се казва, че трите тела са взети за ДНК тестове и също така ще бъдат подложени на стоматологични проверки и проверки на пръстови отпечатъци. Израел разполага както с пръстови отпечатъци на Синвар, така и със зъболекарски досиета от времето му в затвора.

Архитект на 7 октомври

Лидерът на ХАМАС в Ивицата Газа от 2017 г. насам, Синвар е широко смятан за архитекта на нахлуването и клането от 7 октомври 2023 г. в Южен Израел, при което хиляди водени от ХАМАС терористи убиха около 1200 души и взеха 251 заложници, предизвиквайки продължаващата война в Ивицата Газа.

Синвар стана лидер на ХАМАС след убийството на Исмаил Хания при експлозия в Техеран през юли, когато беше избран от 50-членния Съвет на Шура на ХАМАС, консултативен орган, съставен от служители, избрани от членове на групировката в четирите й центъра: Ивицата Газа, Западният бряг, диаспората и затворниците в израелските затвори.

Роден в бежанския лагер Хан Юнис в южната част на Газа, Синвар се присъединява към ХАМАС, когато шейх Ахмед Ясин основа групата около времето, когато започна първата палестинска интифада през 1987 г.

Синвар създава апарата за вътрешна сигурност на групата през следващата година и продължава да оглавява разузнавателен отдел, посветен на изобличаването и безмилостното наказване - понякога убийство – на палестинци, обвинени в предоставяне на информация на Израел.

Според препис от разпит със служители по сигурността, публикуван в израелските медии, Синвар - "касапинът на Хан Юнис“ - твърди, че е удушил предполагаем сътрудник с куфия в гробище в този град.

Възпитаник на Ислямския университет в Газа, той научава перфектен иврит през 23-те си години в израелски затвори.

Той излежава четири доживотни присъди за убийството на двама израелски войници, както и на четирима палестинци, заподозрени в сътрудничество с Израел, когато стана най-възрастният от 1027 палестински затворници, освободени в замяна на отвлечения войник от ИД Гилад Шалит през 2011 г.

Той е претърпял животоспасяваща мозъчна операция, докато е бил затворник, както разказва зъболекарят, идентифицирал тумора, в статия на New York Times през май. Племенникът на същия зъболекар беше убит на 7 октомври.

Съобщава се, че Синвар наскоро е подновил контакт с посредници за евентуално споразумение за прекратяване на огъня в обмен на заложници след седмици на мълчание, което предизвика спекулации, че той може да е бил убит при израелски удар в Газа.

През февруари израелската армия публикува кадри на това, което настоява, че е, Синвар, вървящ през тунел в Газа с няколко от членовете на семейството си.

"Ловът на Синвар няма да спре, докато не го хванем, жив или мъртъв“, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари на пресконференция след публикуването на кадрите.