Израелските сили за отбрана са си върнали "пълен контрол“ по границата с Ивицата Газа след безпрецедентната атака на ХАМАС през уикенда, когато части от оградата бяха взривени, съобщава англоезичното издание The Times of Israel, като се позовава на говорителя на военните Даниел Хагари.

"През последния ден нито един терорист не е влязъл през оградата“, подчерта контраадмиралът в разговор с репортери. Инженерните войски работят за миниране на зоните близо до дупките в оградата, допълни Хагари. По думите му на израелска територия има "малък брой терористи“, които се укриват.

През нощта Израелските сили за отбрана са поразили повече от 200 цели на ХАМАС в Ивицата Газа. Сред ударените обекти има склад за съхранение на оръжия, разположен в джамия, апартамент, използван от силите на ХАМАС за противотанкови управляеми ракети, и висока кула.

Израелските сили потвърдиха за още 38 войници, загинали в хода на боевете с ХАМАС, с което общият им брой достигна до 123.

Към настоящия момент няма актуализация в данните за жертвите на конфликта от страна на Израел. Броят на загиналите в страната в резултат на ескалацията на израелско-палестинския конфликт надхвърли 900 души. Ранените са 2616, 157 от които - сериозно.

Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия обяви, че броят на жертвите от израелските въздушни атаки на територията е нараснал до 704 души, сред които 143 деца и 105 жени, предава Al Jazeera. В атаките са ранени около 4000 други палестинци.