Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви края на "интензивната фаза“ на сухопътните операции в северната част на Ивицата Газа, съобщава англоезичното издание The Times of Israel.

Според Галант Израелските отбранителни сили ще продължат да водят военни действия в северната част на анклава, но с по-малка интензивност. Той отбеляза, че военните на еврейската държава продължават да търсят обекти на палестинската групировка ХАМАС в района.

"В южната част на ивицата Газа [интензивната фаза] ще приключи скоро“, добави министърът, без да посочи точна времева рамка.

Освен това Галант подчерта, че в бъдеще Ивицата Газа трябва да се управлява от палестинско правителство, което ще бъде сформирано вътре в анклава. То трябва да се основава на сили, които не представляват заплаха за еврейската държава.

На 13 януари премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната няма да спре войната с ХАМАС, докато Израелските отбранителни сили не поемат пълния контрол по границата на Ивицата Газа с Египет. Местните медии посочиха, че целите са контролно-пропускателният пункт "Рафа“, както и т.нар. Филаделфийски коридор.

Същия ден Нетаняху подчерта, че операцията в анклава трябва да продължи до победа и никой няма да попречи на Израел да я постигне във войната срещу ХАМАС.