Израел разкритикува Amnesty International като "предубедена", след като правозащитната група публикува изявление, в което се казва, че "сериозните нарушения на международното хуманитарно право, включително военни престъпления, от всички страни в конфликта продължават с неотслабваща сила", пише европейската редакция на Politico.

Amnesty призова в четвъртък за "незабавно прекратяване на огъня от всички страни“. Генералният секретар Агнес Каламар посочи в изявлението, че "необходими са спешни действия за защита на цивилните и предотвратяване на по-нататъшни зашеметяващи нива на човешко страдание“.

Но нейното твърдение, че "военни престъпления“ са били извършени "от всички страни“, предизвика остър отговор от Израел.

Лиор Хаят, говорител на израелското министерство на външните работи, заяви пред POLITICO, че "Amnesty International е антисемитска организация, която е предубедена срещу Израел“, добавяйки, че "ѝ липсва морален авторитет, за да се представи като организация за правата на човека“.

Хайат добави: "Мълчанието на организацията след зверствата, извършени от терористите на ХАМАС на 7 октомври, където над 1400 израелци, включително бебета, деца, жени и възрастни хора бяха убити и над 220 души бяха отвлечени в ивицата Газа, служи само за демонстрират, че Amnesty International е пропагандна организация, работеща за терористите от ХАМАС.

В Газа въздушните удари на Израел са убили повече от 6500 палестинци, включително повече от 2700 деца, според изявлението на Amnesty International.

Amnesty също беше критикувана в първите дни на в Украйна, като президентът Володимир Зеленски отхвърли доклад, в който се твърди, че военновременните тактики на Киев застрашават цивилни и нарушават международното право. Зеленски заяви, че правозащитната организация "играе в полза на Русия".