Силите за отбрана на Израел (СОИ) нанесоха въздушен удар срещу централния щаб на групировката Хизбула в Бейрут, столицата на Ливан. Информационна агенция Axios, позовавайки се на израелски източник, съобщи, че целта на удара е бил лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала.

Израелският телевизионен канал 12 и Sky News Arabia, позовавайки се на свои източници, съобщиха, че Насрала е бил убит в резултат на удара. Източник, близък до Хизбула, заяви пред Reuters, че Насрала е жив, докато иранската новинарска агенция Tasnim също пише, че той е в безопасност. Високопоставен ирански служител по сигурността заяви, че Техеран проверява статуса му.

Подкрепяната от Иран телевизия Хизбула Al-Manar съобщи, че четири сгради са били унищожени и множество удари са причинили много жертви.

Предаването на живо на Al-Manar показа как екипи за търсене и спасяване се катерят по бетон и открит метал, а кореспондентът казва, че атаката е оставила няколко големи кратера и е повредила много близки сгради.

Израелската армия обяви, че е извършила "прецизен удар" по щаба на Хизбула, който според тях е бил "скрит под жилищни сгради в сърцето на Дахия в Бейрут".

След масираната атака срещу Бейрут израелският премиер Бенямин Нетаняху приключи предсрочно посещението си в Съединените щати и незабавно отлетя за Израел, съобщи неговият съветник Дмитрий Генделман в Telegram.

Израел удари контролираното от Хизбула южно предградие на Бейрут, известно като Дахия, четири пъти през последната седмица, убивайки най-малко трима висши терористични командири.

Но атаката в петък беше много по-мощна, с множество експлозии, които разтърсиха прозорците на целия град, напомняйки за израелските въздушни удари по време на войната с Хизбула през 2006 г. Това беше най-мощната атака, извършена от Израел срещу Бейрут в почти година на конфликт с Хизбула. “, отбелязват журналистите.

Източници по сигурността в Ливан заявиха, че атаката е била насочена към район, където обикновено се намират висши служители на Хизбула.