В Израел обсъждат възможността да позволят на лидерите на палестинското движение ХАМАС, включително неговото бойно крило, да напуснат свободно Ивицата Газа в замяна на освобождаването на всички държани от бойците заложници, съобщава вестник Yedioth Ahronoth.

В статията се подчертава, че ликвидацията на организацията и нейната инфраструктура в анклава може да отнеме години и най-важното - да доведе до големи загуби.

"Следователно в Израел и в международната общност циркулират идеи, които ще съкратят този процес и ще допринесат за капитулацията на ХАМАС в Ивицата Газа възможно най-скоро. Тези, които се интересуват от това, обмислят възможността за изселване на членове на военното крило на ХАМАС, включително неговите лидери, от Ивицата Газа със съгласието на Израел, в замяна на освобождаването на всички заложници“, отбелязва вестникът.

Авторът на статията прави паралел с "бейрутския модел от 1982 година“, когато членове на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), водени от Ясер Арафат, успяха да се изтеглят от обсадения от израелската армия град Бейрут към Тунис.

Според изданието тази тема напоследък многократно е била обсъждана в пресата, както и на различни срещи с участието на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Твърди се, че той е "проявил голям интерес“ към предложенията и е поискал допълнителни материали.

В същото време, подчертава Yedioth Ahronoth, подобен подход няма да позволи постигането на някои от военните цели, заявени от израелското ръководство – като например изкореняване на дейностите на хиляди активисти на ХАМАС и унищожаване на военната инфраструктура с всички тунели, бункери и ракетни заводи.