Тази вечер министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху провежда последната от поредицата консултации по въпросите на сигурността на най-високо равнище, докато Израел решава как и кога да отговори на иранската атака с балистична ракета от вторник (1 октомври), се съобщава в репортаж на N 12, предаден от The Times of Israel.

Израелският телевизионен канал цитира източници от министерството на отбраната, според които Израел "ще поиска висока цена от режима на аятоласите".

Очакваният "суров отговор" се координира тясно с администрацията на американския президент Джо Байдън, се посочва в телевизионния репортаж, като се цитира възможността за скорошен телефонен разговор между Нетаняху и Байдън.

Израелският отговор се очаква да бъде осъществен "в рамките на няколко дни".

Неназованите министерски източници са заявили, че Израел не може и няма да допусне нападението от вторник да мине без "значителен" израелски отговор, като се разглеждат "много варианти".

Израел също така се стреми да окаже силен дипломатически натиск върху САЩ и Запада като цяло, за да наложат нови строги санкции на Иран, като Израел вижда не само военна възможност да нанесе тежък удар на Иран, но и "шанс да затвърди глобалната позиция и да види налагането на санкции, които Западът дълго време отказваше да наложи".

Репортажът на N 12 се позовава на източници от отбраната, които потвърждават, че САЩ ще подкрепят Израел в отговора му и ще му помогнат да се защити от по-нататъшно иранско нападение.

Настоящите официални военни цели на Израел изискват от него да избегне регионална война, и се твърди, без да се уточнява или да се посочват източници, че това "със сигурност ще бъде претеглено в бъдеще".

В репортажа на израелската телевизия се посочва още, че израелските военновъздушни сили са готови "за серия от действия и отговори" и очакват инструкциите на политическия ешелон.