Израелските отбранителни сили засилиха присъствието си по границата с Ливан с "десетки хиляди“ допълнителни войници след сблъсъци в спорния регион, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на говорителя на военните на страната Джонатан Конрикус.

"Ситуацията [на границата с Ливан] е нестабилна. Ние сме бдителни. Добавихме десетки хиляди допълнителни войници по границата - резервисти, както и редовни части - в очакване на атака на "Хизбула“, подчерта Конрикус пред CNN.

"Настоятелно ги призовахме да помислят два пъти, преди да се впуснат в подобна атака срещу Израел. Досега през последните няколко часа ситуацията беше спокойна. Да се надяваме, че ще остане такава“.

Ливан и Израел се считат за вражески държави, но примирието между двете до голяма степен се спазва след конфликта от 2006 година.

През последните години имаше няколко ракетни атаки от Ливан, които предизвикаха ответни удари от Израел. Смята се, че палестински фракции в Ливан стоят зад нападенията.

В понеделник израелските военни разкриха, че екстремисти са проникнали от Ливан на израелска територия, а "известен брой въоръжени заподозрени“ са били убити. Военните на Израел продължават да "разчистват“ района.

От "Хизбула“ потвърдиха, че трима членове на групировката са загинали в израелска въздушна атака срещу южната част на Ливан.