Израелски и американски служители проучват възможността за създаване на временно правителство в ивицата Газа с подкрепата на ООН, както и с участието на правителствата на арабските държави, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според хората, пожелали да не бъдат назовавани, обсъжданията все още са в начален етап и зависят от събития, които предстои да се развият, като не на последно място това ще бъде успехът на израелската сухопътна атака. А всяка подобна възможност ще се нуждае от подкрепата на арабските държави в региона, което в никакъв случай не е сигурно.

Израелски официални лица неведнъж са заявявали, че не възнамеряват да окупират Газа, но също така са заявяват, че продължаващото управление на "Хамас" е неприемливо след нападението от 7 октомври, при което групировката уби 1400 израелци и взе 200 души за заложници.

Предизвикателството да се постигнат и двете цели спомогна за засилване на опасенията на САЩ, че Израел не е обмислил достатъчно какво ще последва след сухопътната атака. САЩ също така се притесняват, че нападение в Газа без ясна цел, освен свалянето на "Хамас", може да разпали конфликта в регионална война.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че в момента фокусът е върху обединяването на света срещу терористите и върху доставянето на хуманитарна помощ в Газа възможно най-скоро. 

В същото време съдбата на Газа след вероятната сухопътна инвазия се превърна в една от най-належащите тревоги за американските официални лица. През двете седмици след нападението на "Хамас" екипът на президента Джо Байдън се опитва да балансира между подкрепата за Израел и загрижеността за разрастващата се хуманитарна криза в Газа.

Според запознати, като част от продължаващите разговори САЩ и техните съюзници са се опитали да забавят инвазията, за да спечелят време за бягство на повече хора от северната част на Газа и за тайни преговори с посредничеството на Катар за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".