Израел и ХАМАС се споразумяха в сряда за прекратяване на огъня в Ивицата Газа за поне четири дни, за да допуснат помощ и да освободят най-малко 50 заложници, заловени от екстремистите, в замяна на най-малко 150 палестинци, задържани в Израел, съобщава Reuters.

Първото примирие в почти седемседмичнаta война, постигнато след посредничеството на Катар, беше приветствано по целия свят като знак за напредък, който може да облекчи страданията на цивилните в Газа и да върне повече израелски заложници у дома. Израелските власти коментираха, че прекратяването на огъня може да бъде удължено още, стига повече заложници да бъдат освободени.

ХАМАС и съюзническите му групировки заловиха около 240 заложници, когато въоръжени мъже вилняха из южните израелски градове на 7 октомври. Преди това ХАМАС беше освободил само четирима.

Очакваше се примирието да започне едва в четвъртък сутринта. Началният час все още не беше официално обявен в ранния следобед в сряда.

В изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху във вторник вечерта се казва, че 50 жени и деца ще бъдат освободени в продължение на четири дни със скорост най-малко 10 на ден. Освен това примирието може да бъде удължено, стига да бъдат освобождавани допълнителни десет заложници на ден.

В него не се споменава освобождаването на палестински задържани, но израелското министерство на правосъдието публикува списък с 300 имена на палестински затворници, които могат да бъдат освободени.

"Правителството на Израел се ангажира да върне всички заложници у дома. Тази вечер то одобри предложената сделка като първи етап за постигане на тази цел", се казва в изявлението на правителството.

ХАМАС обяви, че първите 50 заложници ще бъдат освободени в замяна на 150 палестински жени и деца, държани в израелски затвори. Стотици камиони с хуманитарни, медицински и горивни доставки ще влязат в Газа, докато Израел ще спре всички въздушни полети над южната част на Газа и ще поддържа ежедневен шестчасов прозорец забранен за полети през деня на север, се казва в съобщението.

Израел постави Газа под обсада и безмилостни бомбардировки след атаката на ХАМАС, в рамките на която загинаха 1200 души, предимно цивилни, според израелски данни. Оттогава повече от 14 000 жители на Газа са били убити.

Главният преговарящ на Катар в преговорите за прекратяване на огъня, държавният министър в Министерството на външните работи Мохамед Ал-Хулайфи, разясни пред Reuters, че примирието означава, че няма да има "каквато и да е атака. Никакви военни движения, никакво разширяване, нищо".

Катар се надява, че сделката "ще бъде семето към по-голямо споразумение и постоянно прекратяване на огъня. И това е нашето намерение", каза той.

В очакване на началото на примирието нямаше спиране на битките. С настъпването на сутринта димът от експлозии можеше да се види да се издига над северната част на Газа във видео на Reuters на живо от другата страна на оградата.

Израелските военни разпространиха кадри на войници, стрелящи в тесни улички, и докладваха, че са извършили въздушни удари. Неговите "сили продължават да действат на територията на Ивицата, за да унищожат терористичната инфраструктура, да елиминират терористите и да локализират оръжия", се казва в съобщението.

Източник от египетските служби за сигурност заяви, че посредниците са поискали примирието да започне в 10:00 ч. в четвъртък, въпреки че това все още чака потвърждение от израелците, като ХАМАС иска няколко часа от началото, за да започне освобождаването на заложници. Говорител на Министерството на отбраната на Израел каза, че примирието вероятно ще влезе в сила "някъде утре".