Израел опроверга твърденията, че е съгласувано примирие в южната част на Ивицата Газа, за да се допусне напускане на анклава от бежанците и влизането на хуманитарна помощ, пише The Times of Israel. Едновременно с това ТАСС предава, че групировката ХАМАС също е опровергала съобщението.

"Информацията за примирието и отварянето на контролно-пропускателния пункт Рафа, която се разпространява в някои медии с позоваване на източници в Израел и на Запад, не отговаря на истината“, пише служител на пресслужбата на ХАМАС Иззат ал Ришк в неговия канал в Telegram. "Молим всички. Медиите да не използват източници, които официално не принадлежат на ХАМАС“.

Както отбелязва The Times of Israel, няколко министри от управляващата еврейска партия "Ликуд“ са яростно против налаганото от САЩ временно примирие в Ивицата Газа и отваряне на граничния пункт към Египет.

Министърът на енергетиката Израел Кац казва, че "категорично се противопоставя на отварянето на блокадата и въвеждането на стоки в Газа по хуманитарни причини“.

"Нашият ангажимент е към семействата на убитите и отвлечените заложници – не към убийците от ХАМАС и тези, които им помогнаха“, казва той.

Министърът на културата Мики Зохар също възразява. "Тези, които избиват деца, изнасилват жени и отвличат бебета, не заслужават никаква милост“.